Privatlivspolitik   

Opslagsinformation  ·  Servicenyt  ·  Debat

16 april, 2010

Problemer med IP-telefonien hos Canal Digital?

Har du problemer med Canal Digitals telefoni over internet ...

Har hør fra en del medlemmer, at de oplever ustabilitet med Canal Digital telefonien over internet. Jeg ved ikke nok om, hvor stort problemet er, men der er sikkert noget om det, når en en del har beklaget det. Derfor dette indlæg – men måske er det brygget over en lidt tynd kop øl.

Da det også drejer sig om medlemmer, som ellers ikke oplever fejl generelt med tv analogt og digitalt, og internet, så kunne det godt tyde på, at der er et problem her. Jeg har dog ingen 'hands-on' erfaringer med denne telefoni fra Canal Digital. Jeg kan ikke se eller måle, hvordan det kører.

Jeg har en holdning til det overfor Canal Digital: Hvis Canal Digital ved at der er ustabilitet eller problemer, i hvad end løsning vi har fra dem, så bør Canal Digital informere om det på deres Driftsinformation. Dermed indikerer Canal Digital også, at de tager ansvaret.

Har du problemet så fejlmeld det til CallCenter. Og er meldingen at det er et generelt problem, så spørg til, hvorfor det så ikke er nævnt i Driftsinformation.

Som nævnt, jeg bruger ikke selv telefonien fra Canal Digital, men jeg har min egen IP-telefoni over fællesantennen, og det virker fortrinligt stabilt.

Vi bruger pt. Fonet, og vi har også gennem tiden brugt en del andre, mest for at få erfaringer med IP-telefoni. Da Nordit startede ud med deres telefoni i 2004, var jeg, i deres godt halve års testperiode, testbruger af løsningen, samtidig med at vi brugte Musimi. Og det kom til at køre stabilt hos Nordit. Da Nordit gik i egentlig produktion, hoppede jeg af deres løsning. Jeg vil gerne selv kunne styre min IP-telefoni og det kan man ikke når det er en (provisioning) fjernstyret 'sort box' løsning, indbygget i kabelmodemmet. Man får ingen viden om, hvad det går ud på, og man kan ikke konfigurere egne løsninger ind i det. Provisioning er dog sikkert bedste løsning for de fleste, når man blot ønsker at sætte stikket i, i forventning om, at det så virker. Det er i hvert fald sådan fjernstyrede provisioning løsninger skulle være.

IP-telefonien er afhængig af at der kan køre en jævn strøm af data over internettet. Det drejer sig blot om under 128 Kbit/sec, som så også skal kunne komme jævnt igennem, ellers går det ud over lyden. Det er blot en af de mulige årsager til ustabilitet. Men det fordrer telefonien jeg har også, og den virker fint.

Mere end det kan jeg ikke overvåge her. Hos Nordit havde bestyrelsen et godt internet overvågningsværktøj, som også i en hvis grad kunne bruges til at udelukke fejlårsager ved IP-telefoni, hvor vi fx kunne se om det kunne skyldes et lokalt problem ved brugeren. Vi har ikke et lignende værktøj fra Canal Digital. Alle med Canal Digital internet kan dog ringe til CallCenter og bede dem om at se om Transmit og Receive Power Level ligger mormalt i kabelmodemmet. Man kan faktisk også selv se disse niveauer, for egen opkobling, ved at slå op på kabelmodemmet 192.168.100.1. Men man skal jo så vide, hvad der ligger indenfor det normale. Det springer jeg let over her.

CallCenter kan også se, hvordan det ser ud med fx datatab. Om forbindelsen fra kabelmodemmet, ud over fællesantennen og internettet kører stabilt, egnet til IP-telefoni. Men jeg tror ikke CallCenter kan se, hvordan telefonien kører videre frem igennem centralen og ud til fastnettet. Det kan til gengæld IT-folkene hos Canal Digital. De har forhåbentlig også en overvågning og log over det. CallCenter kan spørge til det, på vegne af brugerne. Ønsker du den slags information, så gør du sikkert CallCenter en tjeneste ved at spørge via e-mail. CallCenter kan så returnere svaret, når de har det.

Måske skal nævnes, der kan være flere årsager til, at et problem er skabt hos brugeren. Fx ved jeg at visse B&O telefon-modeller har en impedans, der ligger udenfor standard. Det kan være svært at kloge i telefonien via Canal Digital, når vi ingen indsigt har i konfigurationen generelt. Så vi må henvise til suporten fra CallCenter, med de fleste problemer man oplever her. Men man kan udelukke dette her med telefontilpasning, ved at prøve en en anden analog telefonapparat med tryktaster, beregnet til det danske marked, koblet direlte til telefonporten i modemmet. Man behøver ikke nødvendigvis at købe en ny for denne test, jeg tror mange har et apparat man kan låne. Ustabilitet kan også skyldes dårlige telefonkabler og stik, et muligt lokalt problem mere.

Jeg synes, at i der har IP-telefonien via Canal Digital, selv skal fejlmelde det, når i finder noget galt, og hvis det fortsætter, der ud ad, så kunne i jo vælge en anden IP-telefoni løsning. Der er omkring 30 alternative danske løsninger at vælge imellem. voipbloggen.dk er en hjemmeside, hvor man vurderer disse, og voipsnak.dk er en forum hvor brugere på tværs af udbydere hjælper hinanden med IP-telefoni. Nogle af disse 30 udbydere kører også med provisioning, fx hos Tellio. Hos andre skal man selv sætte sig ind i mere, men det er så også her man har friheden til at sætte sine egne løsninger op, hvor man fx kan optimere eller superoptimere.

Men det er lettest for brugerne, bare at anvende løsningen der findes i kabelmodemmet. Her ligger ansvaret for både internetforbindelsen og for IP-telefonien hos samme leverandør, hos Canal Digital. Derfor er der også gode grunde til at forfølge, at eventuelle problemer og ustabilitet skal rettes. Hvis de er der.

Det er ikke ualmindeligt, at IP-telefoni kan drille. Det har de fleste udbydere prøvet. Vores kabelnet og forbindelsen til internettet er, så vidt jeg kan se og ved, stabilt. Der er ingen videre datatab. Jeg mener vi kan konkludere, at årsagen ligger ikke i fællesantennens kabelnet.

Vælger man en alternativ udbyder til IP-telefonien, så skal man vide, hvis årsagen til problemet skyldes noget ved boliginstallationen, så flytter aben med. Men det er her CallCenter kan hjælpe til med at vurdere situationen.

Konklusionen må være, er der ingen problemer i boliginstallationen, men kun problemer med IP-telefonien hos Canal Digital, så er det problemer i løsningen hos Canal Digital selv, som de skal løse. Kommer Canal Digital ikke selv ud af busken med det, hvis det altså er der, så må vi til at anbefale alternativer.

Jeg hader at skulle gå med bind for øjnene, når vi ved at der findes flere slags briller: driftsinformation og overvågningsværktøj, som vi tidligere har været forvent med.

Med venlig hilsen,

Herman Ransborg

NB: Jeg savner et tilsvarende værktøj, som bestyrelsen havde hos Nordit. Ikke fordi jeg så ville tage slutbruger supporten væk fra sevicefirmaet. Men det kan også bruges til at vurdere, hvor godt internettet kører generelt, og hvis der er problemer, så kunne man se i hvilke områder det drejer sig om i fællesantennen. Med andre ord, det kunne give et kvalitetsoverblik. Det kunne også bruges til at vurdere om et problem et medlem har ser ud til at være et lokalt problem i stikledningen, eller i boliginstallationen. Et meget nyttigt værktøj for bestyrelsen. - Det har vi haft en dialog med Canal Digital om, så de ved vi har ønsket. Årsagen til at bestyrelsen ikke kan få lov at få adgang til det Canal Digital selv bruger er, som jeg forstår forklaringen, at det indeholder mere brugerdata, så Canal Digital ville overtræde registerloven, hvis vi fik login til det.

Relateret:

Ingen kommentarer: