Privatlivspolitik   

Opslagsinformation  ·  Servicenyt  ·  Debat

22 april, 2011

Modem med integreret router

Når der er en router integreret i modemmet.

Skulle jeg stå for salg og support af internetadgangen, så ville jeg nok tøve en kende, inden jeg tilbød modem med integreret router. Men vi har det nu med Cisco EPC3925.

Med kun modem, så ligger det rimelig klart, hvor langt supporten skal række. Teknisk set er det forholdsvis let, at måle og konstatere, om forbindelsen er ok og det er egentlig hertil hjælpen skal nå, når det kun drejer sig om adgang via modem. Der er ingen support aftalt for det udstyr man kobler til modemmet, - eller KundeCenter går lige en stykke videre, for at gøre det tekniske let for de fleste.

Grænsefladen for supporten flyttes med integreret router
I efteråret 2010, da bestyrelsen hørte om modem med indbygget router, kunne jeg ikke lade være med, at advare Canal Digital Kabel-tv. For når de også leverer routeren, så flyttes ansvaret for supporten væsentligt ind på det private lokalnet, med hvad det indebærer af ekstra support. - Endvidere er der så også forventningerne til, hvad en router skal kunne.

Jeg var da også selv lidt ked af, at jeg mistede noget af det specielle, som min router kunne, da jeg satte min EPC3925 op, men jeg kan leve med det den kan. Forberedelsen i router opsætningen, som Canal Digital Kabel-tv valgte, er ellers kløgtigt gjort. Brugerne behøver ikke nødvendigvis at pille ved konfigurationen, for fx at have sikkerheden i top form. Man kan godt forsvare blot at koble EPC3925 til og så bare køre løs. - Samtidig har Canal Digital Kabel-tv givet os adgang til selv at konfigurere alt det der findes af muligheder i routeren, hvis vi ønsker at være herre i eget hus.

EPC3925 WLAN Wi-Fi er ikke noget at prale af
Jeg tror det er forkert at sætte de helt store forventninger til routerens kunnen. Man kan ikke surfe rundt på nettet og finde en router, der er super på et bestemt område og så forvente, at det også findes indbygget i EPC3925. Her tænker jeg bl.a. på Wi-Fi. I snart mange år er der hændt meget på området, men kigger vi rundt på forhandlernes hylder, så er det et fåtal af modeller, der er med helt i front på Wi-Fi, hvis nogen. Udviklingen er ikke færdig. Det smarte dækker ikke på tværs af fabrikater. Derfor græder jeg heller ikke stort, når jeg hører at nogle er lidt skuffede over det WLAN der findes i EPC3925, at man altså ikke her får alle sine 50 Mbit med.

Også her havde jeg advaret Canal Digital Kabel-tv, fordi mange vil let komme til at lade skuffelser gå ud over Canal Digital Kabel-tv's image. Men det er egentlig forkert. Modemmet med router skal være bom stabil og den skal kunne dække det basale behov og for de der ønsker mere, skal der være en vej også. Det tror jeg at EPC3925 opfylder.

Vil du noget af det ypperste ud i WLAN, så finder du det åbenbart ikke i EPC3925, den kan noget af det. Den dækker 2,4 Ghz men ikke 5 Ghz båndet. Den kan også køre Wireless-B, G og N og den kan håndtere samtlige sikkerhedsopkoblinger. Jeg har ikke prøvet det, men det siges at den sender ikke særlig kraftig, rækker ikke så langt, og at hastigheden ikke er imponerende. Nogle vil muligvis stå med noget udstyr, som kun kan køre med 5 Ghz, det kan måske så slet ikke koble op mod routeren via Wi-Fi. Men for mange er det der findes i EPC3925 sikkert godt nok, eller man kan nøjes med det.

Jeg vil dog ikke selv eksperimentere med WLAN og ikke bruge det, jeg holder mig lidt endnu til kablet Ethernet LAN, for jeg ved at denne udvikling med de super hurtige WLAN på fx 450 Mbit/sec hastigheder stadig kun findes i de få produkter og finder man en router som kan det, så virker det hurtige kun op mod ganske bestemte enheder. Det kan let blive et større projekt, at få det meste i hjemmet op og køre problemfri Wi-Fi med høj fart. Det er teknik i en rivende udvikling og ganske vidst, det meste bliver trådløst en skønne dag.

Når udviklingen har kørt videre lidt, så finder jeg mig nok en rigtig god Wireless access point og kobler den på LAN. - Kan man ikke vente, så kunne det jo være, at man synes det der findes af WLAN i EPC3925 er ok. De fleste routere med WLAN kan også konfigureres om, så de kører som en rent Wireless access point, så hvad man har kan genbruges her. Man behøver ikke at give op, selv om man synes det WLAN der findes i EPC3925 er for dårligt. Kan man finde en boks der er bedre, så kan man koble den på nettet, mod routeren der er integreret i modemmet.

Ingen frihed til helt at kunne fravælge routeren
Jeg havde håbet, der var lidt større frihed for de krævende, at vi også helt kunne fravælge den interne router, ved at køre i bridged mode, og i stedet kunne sætte sin egen udvalgte router til og med bridged mode få en internet IP adresse ind på WAN porten af denne. Det kan vi desværre ikke. Ud fra hvad jeg ser på nettet, så leverer Stofa samme EPC3925 i bridged mode, og låst til kun det, så boksen kan vel godt køre stabilt med bridged mode også. I stedet findes DMZ mode i vores EPC3925, men det giver router bag ved router. - Jeg har spurgt Canal Digital Kabel-tv, om det dog ikke kunne være muligt, at bestille EPC3925 konfigureret i bridged mode. Det kan man ikke, for her skulle de så til at understøtte en anden firmware også for boksen.

Jeg tror de fleste kan leve med routeren der findes i EPC3925, også selv om man gerne vil nørde lidt. Den har det væsentlige og lidt til.

mvh / Herman

Link: Relateret:

5 kommentarer:

Bjarke Andersen sagde ...

Delte samme skuffelse da det blev annonceret at der ville komme et nyt modem som egentlig var router.

Jeg anvender nemlig selv egen købt router med 5Ghz simpelthen fordi 2,4 er for crowded i mit område.
Desuden er der jo Intercitynet som forstyrrer et par frekvenser med deres trådløse adgang udover Ølstykke.

Men med din info om at Stofa tilbyder bridged mode via samme hardware, kan vi da håbe på at CanalDigital vil anvende samme firmware release så vi får mulighed for det samme.

Jeg har da også kigget på muligheder for at indkøbe egen Docsis3 modem, men her tror jeg CD vil lukke helt for mulighed.

Hvis vi rigtigt skal være nørdet Herman, så hvis man kigger i kildekoden til http://EPC3925-IP/Administration.asp så ligger oplysninger om Router og Bride mode deri, disse er bare skjult visuelt.

Bjarke Andersen sagde ...

nå ja, det med bridged skjult, vidste du i forvejen :)

hermanR sagde ...

Hej Bjarke, - tak for dine indlæg

>Jeg anvender nemlig selv egen købt router med 5Ghz simpelthen fordi 2,4 er for crowded i mit område.

Der findes et par muligheder i at bruge egen router med Wi-Fi. I begge ville jeg koble Wi-Fi fra i EPC3925:

1) Man kan sætte egen router ind som DMZ, hvor man lægger WAN netværksparametrene ind manuelt efter beskrivelsen i CD's Installationsvejledning. Egen router må så ikke, med sin DHCP server bruge adresseområdet 192.168.0.xxx på sit lokalnet, fordi det område i forvejen er i brug af EPC3925. Men man kunne fx vælge området 192.168.1.xxx. Det er så stadig en router, bag ved router situation, men til surfing på nettet mail og meget andet vil det ikke genere. Her kobler man WAN porten på egen router op mod en LAN port i EPC3925.

2) Vil man undgå det med router bag ved router. De fleste trådløse routere kan konverteres til en Wireless access point. Her kobler man DHCP server funktionen fra i egen router og kobler en LAN port i egen router op mod en LAN port i EPC3925. Denne kobling skulle egentlig laves med et så kaldt LAN krydskabel, men rigtig mange routere har i dag en auto-sensing funktion i LAN portene, i hvert fald i LAN port 1, en speciel chip, som kan finde ud af, hvordan signalet vender i den anden ende og så tilpasser sig dette. Jeg mener ikke man kan brænde noget af ved at prøve - og virker det så ikke så må man udbytte lige-igennem kablet med et Ethernet krydskabel. - det man opnår her er at det er DHCP serveren på EPC3925 der styrer adresserne på egen router også. Skal det så køre hele vejen igennem også på Wi-Fi, på egen router, så skal den endvidere sættes op til, at Wi-Fi har samme adresseområde som for LAN. - Jeg har ikke selv tumlet med det, men jeg har, i Musimi forummet, været involveret i at hjælpe andre til at lave en sådan løsning. For de der kunne finde ud af, hvad det egentlig går ud på, der lykkedes det også.

Jeg har spurgt hos CD om man kunne bestille at få slået den indbyggede router fra i EPC3925. Det kan man ikke - det ville fordre en anden firmware i EPC3925.

Jeg gætter på at Cisco, for at opnå en stabil EPC3925, har måttet begrænse mulighederne.

På nettet kan jeg se at man i Australien har et meget stort kabelnet, som også bruger EPC3925 – Her er der en del mere man selv kan konfigurere op, altså en tredje version firmware. De kan også vælge dette med bridged mode, men deres løsning kan havne i stabilitetsproblemer alt efter, hvad man sætter op, fordi en så kald NAT stack er for lille i EPC3925. - Så ville jeg sige, stabilitet, frem for alt.

Hos Stofa startede de med, for EPC3925 i bridged-mode, at give brugerne to IP-adresser og i dag fem. Det er så måske local IP-adresser, altså med en intranet-router hos Stofa. Det er heller ikke en ønskværdig situation. Vi skal have en global-IP ind på WAN porten af routeren i stuen. Ellers er vi begrænset i muligheder. Som vi så også får, men her på WAN porten af routeren indbygget i EPC3925.

Jeg kan godt forstå CD ikke ønsker at understøtte to versioner af firmware. Jeg har allerede ønsker om et par små ting, med den vi har – som jeg dog ikke har adresseret overfor CD endnu.

>Jeg har da også kigget på muligheder for at indkøbe egen Docsis3 modem, men her tror jeg CD vil lukke helt for mulighed.

Det har du ret i – grundet kompleksiteten i support, som det ville give.

Bl.a. alt vedrørende modemmet er fjernstyret af en server hos udbyderen, via noget så kaldt provisioning. En del opsætningsparametre modemmet henter fra en server på nettet. Også det indbyggede IP-telefoni. Dette provisioning er forskelligt fra model til model. Der mangles en del standardisering på området før vi let ville kunne vælge selv.

mvh / Herman

hermanR sagde ...

>Jeg har allerede ønsker om et par små ting

Nu lagde jeg jo selv op til det, så jeg kan godt nævne, hvad det er.

1) Jeg fik en mail fra DynDNS.com forleden, fordi deres server ikke har modtaget en opdatering i en måned, som min router skulle have sendt. Hvis jeg ikke gør noget manuelt, så forsvinder min registrering hos DynDNS - og jeg får ikke flere varsler. Jeg fik også et tilbud på at abonnere, mod $, hvor det ikke er nødvendigt, med en sådan regelmæssig opdatering fra routeren.

Går jeg ind på DynDNS i EPC3925 så viser den i status, at der ikke er sendt noget, fordi der ingen ændringer har været med netværksparametrene WAN. Jeg er jo glad for at den offentlige IP-adresse ligger stabilt.

Der findes i forb.m. DHCP en time-out, hvor routeren skal hente sine netværksparametre igen. Efter min gamle router havde hentet disse, så ville den også efterfølgende praje DynDNS – også selv om der ingen ændringer var i parametrene. Det gør EPC3925 så måske ikke. - Et lille problem.

2) Da jeg skulle logge ind i EPC3925, så var det jeg selv havde lagt ind som User og Password forsvundet igen. Jeg skulle i stedet logge ind med hvad CD havde givet mig fra da jeg fik modemmet. Jeg har tidligere set at det kunne ske, når jeg konfigurerede om i EPC3925, hvor den grundet det ville lave en reboot. - Men det var der ikke tale om her. EPC3925 havde bare kørt i nogle uger, hvor jeg ikke havde været logget ind. Så det har åbenbart ingen formål at lave eget login, for det forsvinder igen. Også et lille problem.

3) Min firewall i EPC3925 brokker sig over lidt snavs. Jeg gætter på at årsagen i virkeligheden skyldes periodisk datatab over nettet. Der er lidt af det, men ikke meget registreret.

Den siger bl.a. at jeg af og til får Port Scan fra navneserver (DNS) 1 hos CD. Jeg husker at min tidligere router af og til brokkede sig over manglende svar fra DNS, også her kun få gange om fx ugen, hvor den så skiftede til en anden DNS.

Jeg har ikke fulgt op på småproblemerne endnu overfor CD – da det er nede i detaljerne.

-

Lidt mere om Wi-Fi i denne EPC3925

Vi havde bestyrelsesmøde i aften, hvor vi også kom ganske lidt ind på EPC3925.

Erik Jepsen har ændret lidt i hans kabelføring, så EPC3925 nu står øverst i et skab ca. midt i huset. Herfra har de flot dækning overalt i hjemmet, med det Wi-Fi der findes i boksen – også ude i haven. Erik har eksperimenteret lidt med, hvordan boksen står og signalniveauer i Wi-Fi. Her fandt Erik frem til, at signalet er bedst når boksen står på højkant – på de gummidupper, som sidder der.

Den ene af deres bærbare nåede op på godt 22 Mbit/sec i downstream og nogenlunde stabilt der, når han flyttede rundt med computeren. Den anden computer lå en hel del højere – Jeg husker ikke tallet.

Mange kan sikkert godt leve med det i Wi-Fi.

mvh / Herman

hermanR sagde ...

Nu har vi kun 2,4 Ghz i Cisco EPC3925 og ikke 5 Ghz.
Et svar på om det ene er bedre end det andet har bl.a. About.com et bud på Is 5 GHz Wireless Network Hardware Better than 2.4 Ghz?.

Jeg faldt over linket, da jeg læste en lille beretning om en FRITZ!Box 7390, som kunne begge bånd. Hvor han valgte at slå 5 Ghz båndet fra, for at opnå en stabil forbindelse.

Når vi så er ved About.com, så har de også dette indlæg: Wireless Standards - 802.11b 802.11a 802.11g and 802.11n.

Man kan også blive klog på forskellen i Wi-Fi her - betanews.com af 1/10-09: No more 'draft:' 802.11n Wi-Fi certification program finally begins.

Om logoer - se mere hos Wi-Fi.org.

mvh / Herman