Privatlivspolitik   

Opslagsinformation  ·  Servicenyt  ·  Debat

15 januar, 2013

Indstrålingsproblemer?

Flere medlemmer, geografisk godt spredt rundt i kabelnettet, har oplevet fejl med nogle af, eller alle, følgende digitale tv-kanaler:
  • DR2
  • DR HD
  • DR K
  • DR Ramasjang
  • DR Update
  • DR Synstolkning (en kopi af DR1 men med synstolkning)
Det er, på det seneste, oplevet med bl.a. Sagem boksen, Samsung, Panasonic og Sony fladskærme, og det er med sikkerhed konstateret, at fejlen er indstråling fra tagantennesignalet DVB-T MUX4, som, fra masten i Hoved og Gladsaxe, ligger på samme frekvens, 554 MHz.

Af symptomer kan nævnes, at kanalerne bliver sprunget over ved kanalscanning, eller at de, ved scanning, godt nok kommer med på kanallisten, men at der er forskellige typer fejl når man forsøger at vælge en af disse. Det kan være pixelering eller information om fejl ved signalet, som fx beskeden 'Lavt eller ingen signal'.

Har du dette her beskrevne problem og opgiver du selv at skulle finde, hvad årsagen kan være i din boliginstallation, da kunne du benytte kampagnetilbuddet boligcheck, som Stofa stadig har. Med det nye Stofa målegrej vil serviceteknikeren med sikkerhed kunne finde alle de svage punkter der giver mulighed for indstråling.

Her er lidt hints til selv at finde årsagen
Fejlen opstår fordi et eller flere steder ikke er tilstrækkelig afskærmet, hvor der opstår indstråling i signalet fra fællesantenneanlægget.

Der er ingen nærmere afklaring af, hvorfor det så lige hænder nu.

Et eksempel, som tydeligt viste, at det var grundet indstråling
Boligerne på Alfred Hansens Plads har en stikledning frem til et skur. Her sidder der en splitter og to kabler ind i boligen, hvor hver kabel afsluttes med en slutdåse med data, radio og tv udtag. Den ene slutdåse sidder i stuen. Herfra var der en snøre frem til en analog-tv harddiskoptager. Snøren havde de gamle uskærmede plastikhætte i begge ender. Fra optageren gik der en anden antennesnøre frem til en Panasonic fladskærm. Denne snøre så ok ud, med hensyn til stik og kabel. Der var problemer med at disse DR kanaler ikke kunne vises. Ved at tage antennesnøren der så ok ud fra slutdåsen og frem til fladskærmen, så var fejlen væk. - I samme lejlighed var der også en Panasonic fladskærm i soveværelset. Her var snøren fra slutdåsen også med de samme uskærmede plastikhætte stik i begge ender. Ved at skifte denne snøre til en med dobbeltskærm og ok stik, så var fejlen også vær her. - For andre steder er det på loftet, man skal finde hvor der er indstråling. Men eksemplet her viste meget tydeligt, at det var grundet indstråling og på noget kabelværk, som egentlig havde været ok hidtil.

De så kaldte LTE/4G mobile 800 MHz nye signaler, der truer dit tv og for alvor udfordrer om boliginstallationen er HF-tæt, er tilsyneladende ikke blevet et problem endnu, i vores område – nok fordi mobilselskaberne endnu ikke er startet op med det i maste hos os.

mvh / Herman

Ingen kommentarer: